Penganjuran Program Ekonomi Perlulah Ikhlas Memberi Impak Jangka Panjang.

1. Keutamaan saya kini lebih kepada penulisan buku, gerak kerja berfokus dan spesifik kepada pembangunan komuniti atau lebih tepat golongan asnaf. Setelah tamat SANFEST 2015 saya cuba kurangkan untuk involve dalam program yang bersifat "ceremony", "konseptual" semata-mata.

2. Terlalu banyak program keusahawanan yang bersifat "awareness" yang dilihat seperti menguntungkan organizer semata-mata. Crowd atau peserta yang hadir digunakan untuk dapat tajaan dan funding kerajaan semata-mata tapi habis program tiada monitoring dan one off sahaja.

3. Organizer juga buat duit sebagai event organizer. Yang bergerak atas nama individu pula "buat duit" dengan "mengajar orang buat duit" atau "mengajar impian menjadi jutawan".

4. Setelah duit dilaburkan tiada pun follow up dan terpinga-pinga pelabur atau peserta yang telah keluarkan duit untuk sertai program/seminar/kursus usahawan dari golongan miskin yang berharap jadi usahawan atau jutawan itu.

5. Itu bukan kerja philanthropist tapi hanyalah orang opportunistic yang bersikap sebegitu. Apa sahaja program pembangunan Usahawan perlulah dengan sikap, tanggungjawab untuk monitoring dan follow up apatah lagi jika si miskin atau peserta program usahawan itu telah laburkan wang, masa dan tenaganya.

6. Jika ada rasa teraniaya timbul dalam hatinya maka tunggulah pembalasan di hari akhirat kelak. Syukur di Indonesia, dari sahabat merangkap saudara seperjuangan social entrepreneurship saya saudara Ahmad Zahir telah mengajar saya mekanisme terbaik buat saya untuk bangunkan komuniti.

7. Beliau menekankan konsep "Masjid Sebagai Pusat Peradaban Manusia". Saya bertemu beliau di masjid dan ramai lagi sahabat-sahabat baik di Masjid dan kini sedaya upaya mungkin saya cuba bangunkan komuniti usahawan yang berpusat di masjid.

8. Masjid di Malaysia sebenarnya telah ada yang benar-benar aktif seperti Masjid Hijau Bangi, Masjid di Meru, Masjid Wilayah dan beberapa lagi. Namun impak maksima belum benar-benar wujud dan masih berfokus kepada ceramah ritual semata-mata.

9. InsyaAllah saya cuba berusaha dengan izin Allah untuk mengisi vacuum itu. "Vacuum" yang saya maksudkan ialah MASJID perlu menjadi "PENYELESAI" masalah ummah secara "HOLISTIC". Moga Allah redhai dan rahmati impian ini. InsyaAllah. Amin.

#sanfest #masjid #socialentrepreneurship #philanthropy #usahawan #jutawan #asnaf #komuniti

0 comments:

Post a Comment

 

From Helpless to Helpful... Copyright © 2011-2012 | Powered by Blogger